Stiri de ultima ora

Stiri de ultima ora

1) Știri înseamnă informații pure. Fără el, niciun ziar nu poate pretinde că există. Elementul central al poveștii este faptele („ce s-a întâmplat”), nu opiniile.
2) ABC. Știrile sunt răspunsul la următoarele întrebări: cine, ce și când? ), unde și de ce? cum este? . Fără aceste răspunsuri, nu putem vorbi despre știri complete.
3) Nu orice fel de informații pot deveni știri. Pentru a fi considerate știri, informațiile trebuie să aibă multe calități (valoarea știrilor, prospețimea știrilor). Concluzia la care se ajunge prin consens este că noutatea este cea mai importantă caracteristică a știrilor. De aceea cea mai mică definiție a știrilor este: ceva ce tocmai am aflat. Acest mesaj este ca o înghețată: dacă nu mănânci repede, se va topi.
Francezul Pierre de Noye a furnizat o scurtă descriere a știrilor și a spus că știrile trebuie să fie: importante, interesante, noi și adevărate. Dar nu suntem mulțumiți de această definiție.
Cum scriem stirile.
Dacă nu ați reușit să atrageți cititori cu prima propoziție, atunci puteți crede că textul complet pe care l-ați scris este inutil. Primele 30 de cuvinte sunt esențiale pentru a atrage atenția cititorilor.
Tehnologia piramidei răsturnate constă în prezentarea celor mai importante informații în introducerea știrilor, urmată de date explicative, complementare, contextuale și alte detalii.

Cele trei părți de bază ale unei știri:

a) Indicii-introducere sau titlu de știri;

b) Text de știri pentru a introduce;

c) Finalele – trebuie să fie memorabile.

Indiciul (atacul sau primul paragraf) este nucleul informațional esențial, care sintetizează informațiile principale. Trebuie să fie atât benefic, cât și inspirator. În esență, indiciul trebuie să atragă atenția cititorului și să-l invite să citească.

Corpul știrilor conține date pentru explicații și introduceri aprofundate, explicații care ajută la plasarea evenimentului în context și o serie de date auxiliare care constituie imaginea faptelor. Fundalul își are locul și în domeniul știrilor.

Finalul fixează evenimentul în mintea cititorului. Trebuie să fie de neuitat.
Un element sensibil în această schemă este pălăria. Nu este de obicei folosit în știri, dar este necesar pentru știri mari. Capacul este elementul titrării. Conține informații de bază. Cititorul trebuie să fie încântat să continue să citească. Ce trebuie să ne amintim este că poate fi folosit ca un indiciu, dar nu poate înlocui indiciile reale din acest articol. Tipuri de rezumate: informații bogate în informații, rezumate, introduce doar principalele puncte; motivația – conține un conținut text puternic și încurajează cititorii să citească;
Cerințe de știri:

Coerență – nu trebuie să mergem pe drumul nostru. Trebuie să menținem același traseu logic. Știrile trebuie să aibă un conținut uniform. Trebuie să ne amintim că fiecare entitate (cuvânt, propoziție) face parte din text (știri), care trebuie să comunice și să transmită ceva. Nu trebuie să ignorăm acest lucru (perspectivă metodologică).

Concis și concis – dacă putem spune același lucru în mai puține cuvinte, nu ar trebui să ezităm. Există o regulă în jurnalism, care este formulată după cum urmează: cele mai puține informații și cele mai puține cuvinte. Indicați propoziții și fraze scurte.

Claritate – cititorul trebuie să înțeleagă imediat când vrem să-i spunem. Nu folosim fraze ambigue și nu lăsăm loc pentru explicații (scriem știri în loc de poezie). Nu vom convinge cititorul să caute sensul în dicționar. Limbajul trebuie să fie clar și simplu.
Cum cităm sursa:

Este important să indicați sursa informației în știri. Fără o sursă, nu există noutăți.

-Sursa trebuie să apară cel târziu la sfârșitul indiciului, altfel sursa este incompletă;

-Codul sursă complet apare doar în primul paragraf de dezvoltare pentru a evita încărcarea indicilor.

-Oricare știre trebuie identificată după nume și funcție (calitatea discursului său);

-Nu ar trebui să fie dificil pentru cititori să înțeleagă cine este personajul.
Cum să vă întâlniți:

Două numiri au fost considerate greșite. Dacă aș ieși ieri (25 august), știrile ar fi ca un reportaj. Se poate spune că evenimentul a avut loc ieri.

Cel mai bine este să utilizați următoarea formulă: ieri, azi, mâine, poimâine, o săptămână și ultima săptămână. Acestea sunt formule comune care sunt mai ușor de localizat în timp. Publicul nostru este compus din oameni obișnuiți. Dacă le spunem că incidentul s-a întâmplat pe 15 iulie, îi vom ajuta mai puțin decât să le spunem că incidentul s-a întâmplat acum o săptămână, acum cinci zile sau acum o lună. Evităm să-i forțăm să folosească calendarul.

Pe scurt, am observat știri relevante:

-Acesta este cel mai concis tip de știri;

-Acesta este un fel de informații;

-O scurtă descriere a faptului sau evenimentului;

-Excludeți orice comentarii de la reporter.

Stiri de ultima ora